آموزش روش‌های مختلف استخراج اسانس حاصل از گیاه آویشن کوهی و مطالعه خواص آنتی‌اکسیدانی اسانس‌های حاصله

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارمند رسمی اداره کل آموزش وپرورش استان البرز

2 دانشیار گروه شیمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران. ایران.

چکیده

روغن اسانسی گونه‌ای از آویشن کوهی، که به سه روش اسانس گیری شده است، در روش اول با تقطیر آب اسانس گیری شده و ترکیبات متشکله به کمک کروماتوگرافی گازی توأم با طیف سنج جرمی GC/MS بررسی و شناسایی گردید که ترکیبات اصلی گیاه لینالول ۷۵/۲۴%، آلفاترپینول ۴۵/۱۱%، لیمونن ۱۳/۹% و ترنس - بتا- اُسیمن 52/7% می‌باشد که بیشترین سطح زیر پیک‌ها را نشان می‌دهد. در روش دوم با دستگاه ماکرویو بدون حلال اسانس‌گیری شده و ترکیبات متشکله به کمک گروماتوگرافی گازی توأم با طیف سنج جرمی GC/MS بررسی و شناسایی گردید که ترکیبات اصلی گیاه  لینالول 32/30%، آلفا ترپینول 12/14%، لیمونن 38/11% و نرولیدول 85/9% می‌باشد. در روش سوم از روش ترکیبی فراصوت و تقطیر با آب اسانس گیری شده و ترکیبات متشکله به کمک گروماتوگرافی گازی توأم با طیف سنج جرمی GC/MS بررسی و شناسایی گردید که ترکیبات اصلی گیاه  لینالوول 45/23%،1و8 سینئول 98/13%، آلفا-ترپینول 49/12% و ترنس-بتا- اُسیمن 26/6% می‌باشد. در هر سه روش بیشترین درصد مربوط به منوترپن اکسیژن‌دار می‌باشد که در کلیونجر42%، در ماکرویو 59/87% و در تیمار با فراصوت 50/38% است. سپس با توجه به استخراج اسانس در هر یک از روش‌ها و درصد فراوانی آن‌ها، خاصیت آنتی اکسیدانی اسانس‌های بدست آمده با روش رادیکال آزاد با آزمون DPPH سنجیده شد که این روش با توجه به حلال غیرسمی آن و زمان بازدارندگی آن انتخاب گردید و بهترین درصد بازدارندگی مربوط به روش استخراج ماکرویو با 5/54% و روش کلیونجر با40% در غلظت ppm5 می‌باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Teaching various methods of extracting mountain thymus essential oil and studying the antioxidant properties of the extracted essences

نویسندگان [English]

  • Jafar Hemati 1
  • Mohammad Hadi Givianrad 2
1 Official employee of the General Department of Education of Alborz province
2 Associate Professor, Department of Chemistry, Science and Research Unit, Islamic Azad University of Tehran. Iran.
چکیده [English]

Essential oil of a species of mountain thymus, extracted by three methods. In the first method through distillation, the extracted essential oil and its compounds were analyzed and identified using gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS), showing that the main compounds of the plant are linalool 75.24%, alpha-terpinol 45.11%, limonene 13.9%, and trans-beta-ocimene 52.7%. In the second method, the essential oil was extracted without solvent using a microwave device, and the main compounds of the plant were analyzed and identified using gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS), showing that the main compounds of the plant are linalool 32.30%, alpha-terpinol 12.14%, limonene 38.11%, and nerolidol 85.9%. In the third method, a combination of ultrasound and water distillation was used for extracting the essential oil, and the main compounds of the plant were analyzed and identified using gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS), showing that the main compounds of the plant are linalool 45.23%, 1,8-cineole 98.13%, alpha-terpinol 49.12%, and trans-beta-ocimene 26.6%. In all three methods, the highest percentage corresponds to oxygenated monoterpenes, which are 42% in distillation, 59.87% in microwave, and 50.38% in ultrasound treatment. Then, based on the extraction of the essential oil in each method and their abundance percentage, the antioxidant property of the obtained essences was evaluated using the DPPH free radical scavenging test. The method was chosen based on its non-toxic solvent and its inhibitory time, and the best inhibitory percentage belongs to the microwave extraction method with 5.54% and the distillation method with 40% at a concentration of 5ppm.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Essential oils
  • thyme
  • oil extraction methods
  • properties
  • antioxidant